zonsondergang zon strand zee

Vakantie aan zee met elektrische auto

Heb je een elektrische auto en wil je graag op vakantie naar de kust in de kop van Noord-Holland? Dan is het handig om je goed voor te bereiden op waar je dan je auto oplaadt en hoe dit werkt. Hoewel dit voor de ervaren elektrische bestuurders wellicht voor zich spreekt, krijgen we hier toch veel vragen over. We helpen je daarom graag een handje.

Laadpaal bij je huisje

Rijd je een elektrische auto en zou je het liefst bij je vakantiehuisje willen laden? Bij LekkerNaarZee bieden we maar liefst 52 verschillende huisjes die voorzien zijn van een laadpaal bij de woning zelf of binnen loopafstand. Deze palen zijn aangesloten op het netwerk van e-flux, waardoor je eenvoudig kunt betalen met je laadpas. Zo kun je echt zorgeloos genieten van de zee en het strand, terwijl ondertussen je auto opgeladen wordt.

Wil je weten met welke stekker of laadpas je bij LekkerNaarZee kunt opladen, dat lees je in onze andere blog: E-car en vakantie

 

Ontdek onze 52 vakantiehuisjes met laadpaal. 

 

Openbare laadpunten in Nederland en omgeving Callantsoog

Goed om te weten is dat Nederland een zeer hoge dichtheid aan laadpalen heeft. Verdeeld over het hele land vind je ruim 50.000 openbare laadpunten, waarvan ongeveer 2% DC-snellaadpunten. Wanneer je onderweg moet laden hoef je in de praktijk weinig te zoeken naar een laadpaal, maar kun je sowieso bij praktisch ieder tankstation terecht. Ook bij veel openbare parkeerplaatsen en -garages vind je speciale parkeerplaatsen voor elektrische auto’s met laadpaal. Let erop dat het laatste stukje van je route richting Callantsoog via lokale wegen verloopt en hier geen snelweg is. De dichtheid is hier dus wat lager.

Wil je eropuit tijdens je vakantie aan zee? Dan is het goed om te weten dat er in de meeste stadscentra, zoals Den Helder, Alkmaar en Amsterdam voldoende openbare laadpunten te vinden zijn. Ook op Texel gaat dit probleemloos, maar zul je soms wel even moeten zoeken.

Laden bij het strand in bijvoorbeeld Callantsoog of Julianadorp is mogelijk, maar het aanbod aan laadpunten is beperkt. Het is daarom slimmer om je auto op te laden bij je huisje, en dus een huisje met laadpaal te boeken.

 

Op één lading naar Callantsoog?

Het kantoor van LekkerNaarZee bevindt zich in het centrum van Callantsoog. Dit is ook de locatie waar je de sleutel van je accommodatie ophaalt en na je verblijf weer terugbrengt. Of je de trip naar Callantsoog in één lading haalt is natuurlijk ten eerste afhankelijk van de actieradius van je auto, maar ook hoe ver je moet rijden. Om je een beeld te geven wat je kunt verwachten qua afstand naar Callantsoog:

 

  • Vanuit Amsterdam: ongeveer 70 kilometer
  • Vanuit Rotterdam: ongeveer 125 kilometer
  • Vanuit Eindhoven: ongeveer 200 kilometer
  • Vanuit Groningen: ongeveer 160 kilometer
  • Vanuit Maastricht: ongeveer 280 kilometer
  • Vanuit grensovergang Duitsland A3: ongeveer 200 kilometer
  • Vanuit grensovergang Duitsland A30: ongeveer 230 kilometer
  • Vanuit grensovergang Duitsland A280: ongeveer 215 kilometer
  • Vanuit grensovergang België E19: ongeveer 185 kilometer
  • Vanuit grensovergang België E25: ongeveer 290 kilometer

 

Informatie voor Duitse gasten

Bij LekkerNaarZee hebben we veel Duitse gasten en merken we dat het laden in Nederland nog wel eens lastig kan zijn en met name het betalen anders werkt dan in Duitsland. In Nederland is het namelijk zo dat vrijwel iedere elektrische bestuurder een pasje in de auto heeft waarmee hij of zij een laadpunt kan activeren en ook hiermee betaalt. Dit is doorgaans een abonnementsvorm. In Duitsland werkt dit vaak anders en doorgaans via een app.

Wil je in Nederland je elektrische auto laden, dan zijn er meerdere opties om te betalen:

  • Het gemakkelijkst is om een ADAC E-charge oplaadkaart te nemen. Dit kost eenmalig €9,90 (2023), waarna je een vast tarief betaalt voor het laden per kWh. Hiermee kun je opladen bij ruim 5.000 openbare laadpunten in Nederland, waaronder de laadpunten van E-flux (deze staan ook bij je vakantiehuisje als je een accommodatie met laadpaal bij ons boekt). Welke oplaadpunten dit precies zijn vind je in de ADAC Drive app, maar onderweg vanuit de Duitse grens vind je deze bij vrijwel ieder pompstation. Deze kaart is bovendien in 17 verschillende Europese landen te gebruiken, waardoor het sowieso een slimme aanschaf is voor je vakanties!
  • Neem een Nederlandse laadpas, bijvoorbeeld van 50five of E-Flux, om overal in Nederland te kunnen laden.
  • Bij Fastned opladers kun je betalen met je pinpas of creditcard.

Je betaalt doorgaans een starttarief en vervolgens een prijs per geladen kWh. Heb je niets geregeld voor het laden in Nederland, maar wil je wel je auto op kunnen laden bij je vakantiehuis met laadpaal? Geen probleem, wanneer je dit vooraf aangeeft kunnen we dit bij LekkerNaarZee bij vertrek met je verrekenen. Je ontvangt dan van ons een laadpas te leen.

 

Boete voor parkeren bij laadpaal

Let op dat je niet zomaar bij een openbare laadpaal mag parkeren als je een elektrische auto hebt. De stekker moet daadwerkelijke verbonden zijn met zowel de paal als de auto. Doe je dit niet, of heb je überhaupt geen elektrische auto, dan loop je kans op een boete van €95 (2023).

Er geldt in principe geen tijdslimiet in Nederland, de auto mag zo lang blijven staan als je wilt, mits je het geldende parkeertarief betaalt. Er wordt wel gekeken naar een boete voor het zogeheten ‘laadpaalkleven’, maar hier is nog geen standaardregel voor. Uiteraard mag je bij je laadpaal bij je eigen vakantiehuisje wel parkeren, ook als je geen elektrische auto hebt.

 

Ontdek onze vakantiehuisjes

 

 

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 135 vakantiehuizen