Er komen verschillende dingen kijken bij een schoon strand. Op het strand van Callantsoog en verschillende stranden in de omgeving wappert bijvoorbeeld de blauwe vlag. Waar staat die vlag precies voor, welke groene initiatieven zijn er zoal en hoe kun jij meehelpen? Je leest het allemaal in dit blogartikel!
Zwerfafval is, na de files en hondenpoep, de derde grote ergernis in Nederland. Ook Jaap de Boer ergerde zich aan het zwerfafval in zijn woonplaats Geesteren (gemeente Berkelland, Achterhoek) en besloot in 2019 dat hij hier zelf iets aan wilde doen. Hij begon tijdens zijn wandelingen zwerfafval op te rapen, richtte de stichting HelemaalGroen op en liet een app ontwikkelen waarop de (groene) routes van zwerfafvalopruimers in heel Nederland kunnen worden opgeslagen.
Jaap de Boer verbleef eind 2020 in Callantsoog een week in een van de vakantiehuisjes van LekkerNaarZee. Ook tijdens zijn wandelingen door de duinen en over het strand nam hij altijd een grijper mee. Jaap:
“We zaten in een heerlijk huisje en het mooie van Callantsoog is dat je maar één duinrij over hoeft om op het strand te komen. Ik was dan ook elke dag op strand te vinden, maar we hebben ook veel in de omgeving en door de duinen gewandeld. In Callantsoog en omgeving is het overigens redelijk schoon. Er staan veel afvalbakken, maar je vindt altijd wel iets, zoals een leeg blikje, een mondkapje of een hondenpoepzakje. En het voelt heel goed om bij thuiskomst je gelopen route in de app groen te zien kleuren: elk groen streepje telt.”
Ook René Vos (inwoner van Callantsoog) stoorde zich aan het rondslingerende vuil. René:
”Ik ben drie jaar geleden afgekeurd en omdat ik moet blijven bewegen, wandel ik regelmatig met mijn hondje en raap ondertussen met een grijper zwerfafval op. Tijdens een van die rondjes kwam ik Jaap tegen, die me vertelde over HelemaalGroen. Ik heb de app nu op mijn telefoon gedownload. Eerlijk gezegd vergeet ik de app af en toe aan te zetten, maar het is natuurlijk geen wedstrijd. Buiten het toeristenseizoen loop ik meestal één dag per week met een boodschappentrolley over het strand om afval op te ruimen. Het meeste vind ik verpakkingen van eten en snoep, blikjes en plastic flesjes.”
Ook de gemeente en de ondernemers doen hun best om het zwerfvuilprobleem aan te pakken. Bij de strandopgangen worden bijvoorbeeld papieren afvalzakjes aangeboden die bezoekers kunnen vullen en in een container of kuubkist kunnen gooien. De kuubkisten staan op verschillende plekken: bij de strandopgangen, de strandpaviljoens en op het strand. René: “Ik hoop dat meer mensen de zakjes gaan gebruiken. Als de afvalbakken vol zijn, kunnen ze de zakjes natuurlijk ook altijd mee naar huis nemen. Zo dragen we allemaal een steentje bij. Verder hoop ik dat het groene netwerk in de HelemaalGroen-app flink uitbreidt en dat mijn droom van een wereld zonder zwerfvuil ooit uitkomt.”
HelemaalGroen zet zich in voor een schone omgeving. In de gratis app is zichtbaar waar zwerfvuil is opgeruimd. Dit werk stimulerend, want zo is te zien dat ook anderen actief zijn.
Als je bij aanvang van je opruimactiviteit de app activeert en na afloop de route opslaat, verschijnt deze als een groen lijn op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het groen naar oranje en na twee maanden naar bruin. Tenzij de route opnieuw gelopen (en opgeruimd) wordt.
HelemaalGroen is er voor iedereen die wil helpen het zwerfvuil in de wereld te verminderen. Of je nu loopt, fietst of in een scootmobiel rijdt. Je bent nuttig bezig terwijl je in beweging bent. Alle beetjes helpen; samen kleuren we Nederland helemaal groen!
Op het moment van schrijven telt de app ruim 6.000 deelnemers. Meer informatie over dit sympathieke, groene initiatief vind je op https://www.helemaalgroen.nl en in dit artikel. De HelemaalGroen-app is gratis te downloaden in de Play Store en de Apple Store.
Wist je dat op de stranden van Callantsoog, Groote Keeten, Sint-Maartenszee, Petten en Julianadorp al jaren de Blauwe Vlag wappert? De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die wordt toegekend aan stranden (en jachthavens) die schoon en veilig zijn. Het doel van het Blauwe Vlag-programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu.
“De gemeente Schagen, gelegen in de Kop van Noord-Holland, heeft de oudste zeepolder van Nederland en is met haar ranke kustlijn van ruim 14 kilometer een echte kustgemeente. De belangrijke kustplaatsen zijn Groote Keeten, Callantsoog, Sint-Maartenszee en Petten. Al vele jaren wappert de Blauwe Vlag aan deze stranden. Ruimte, schone stranden, een oude polder als achterland, het belangrijke natuurgebied 'Het Zwanenwater', de bloembollencultuur en de oude molens kenmerken de gemeente Schagen. Het is goed wonen, werken en recreëren in een gebied van ruim 20.000 hectare.”
En daar zijn we natuurlijk erg trots op!
Alleen samen kunnen we voor een schoon strand zorgen. Wil jij meehelpen met het opruimen van strandafval? Dat kan! Met de toolkit met tips van Boskalis Beach Cleanup en Stichting de Noordzee leer je waar je op moet letten en hoe je veilig het strand kan opruimen.
Afval hoort niet in zee en niet op het strand. Want vissen, vogels en zeezoogdieren kunnen afval aanzien voor voedsel of erin verstrikken. En het draagt bij aan de plasticsoep. Maar na een zomerse dag aan zee blijven de resten van een plezierig uitje vaak achter als zwerfafval. Ander strandafval is aangespoeld. Dit is bijvoorbeeld in zee beland door de scheepvaart, visserij of via rivieren. Als we van een schoon strand willen blijven genieten, dan moeten we ons afval ook opruimen. Deze toolkit helpt jou daarbij.
Lees er alles over op
www.noordzee.nl/strandopruimen/