fietsen fietsroute fiets huren

Fietsen in Callantsoog en omstreken

 

"Ontdek hier de Top 3 Fietsroutes in Callantsoog en Omgeving!"

Overweeg je om je fiets mee te nemen of te huren tijdens je vakantie in Callantsoog? Veel van onze vakantiehuizen bieden een veilige berging voor je eigen fiets, maar je kunt ook een fiets huren bij diverse fietsenwinkels in Callantsoog. Ontdek onze top 3 fietsroutes door de Kop van Noord-Holland en geniet van de diverse landschappen en bezienswaardigheden onderweg!‚Äč Laat je inspireren door onze fietsblog! We delen 3 leuke fietstochten met je én allerlei handige tips.

Fiets meenemen of huren?

Een leuke fietstocht begint uiteraard met een goede, gedegen tweewieler. Veel toeristen in onze vakantiehuizen nemen hun eigen fiets mee. We hebben verschillende huizen beschikbaar met een berging of schuur waar je fiets veilig en droog kan staan. Zeker als je een dure e-bike hebt is dat geen overbodige luxe. Wil je weten welke huizen een geschikte berging hebben, neem dan even contact met ons op. Je kunt natuurlijk ook fiets huren in Callantsoog. Bij diverse fietsenwinkels kun je terecht voor e-bikes, stadfietsen, bakfietsen, mountainbikes, kinderfietsen en meer.

Fietsen door de Kop: onze top 3!

Vanuit Callantsoog kun je simpelweg drie kanten op: naar het noorden, het zuiden en het oosten. Het westen wordt lastig, tenzij je een waterfiets hebt ;) Daarom zochten we drie leuke fietstochten uit die ieder een andere richting opgaan.

Noord: Fietsroute ‘De mooie Kop van Noord-Holland’

Deze tocht van zo’n 50 kilometer brengt je naar de meest Noordelijke stad van de provincie, Den Helder. De route loopt onder meer langs de kust, door de Donkere Duinen (een natuur- en recreatiegebied) en langs de kleurrijke bollenvelden. In marinestad Den Helder moet je zeker even afstappen, want er is genoeg te doen. Je vindt er gezellige terrasjes en restaurants, maar ook interessante musea die te maken hebben met de zee of de marine. Daarnaast zijn de Stelling van Den Helder en vuurtoren Lange Jaap hoogtepunten die je niet wilt missen. Kortom: een afwisselende fietstocht die je een goed beeld geeft van de Kop van Noord-Holland.

Oost: Rondje ‘Skitterend Skagen’

De naam zegt het al. Deze tocht van bijna 30 kilometer doorkruist het historische stadje Schagen. Sommige locals spreken het uit op z’n Westfries: ‘Skagen’ dus. Het is een gezellig en kleinschalig stadje dat dorps en Hollands aanvoelt. Dat komt mede door de oudhollandse bouwstijl, zoals de vele gevelpandjes. Drink een koud biertje op het marktplein, bezoek de leuke winkeltjes of kijk eens rond in Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg. Ook buiten de stad is er veel te zien. Tussen Callantsoog en Schagen passeer je een groot bollengebied, dat in het voorjaar in alle kleuren van de regenboog kleurt. En op de terugweg fiets je over (een gedeelte van) de Westfriese Omringdijk. Een stukje echte Noord-Hollandse historie. Eeuwen geleden werden er in de Kop van Noord-Holland velen dijken gebouwd om gebieden droog of juist nat te houden. Deze aan elkaar verbonden dijken vormen samen de Westfriese Omringdijk. Na deze fietstocht kun je weer wat paradepaardjes in onze provincie afvinken!

Zuid: Fietsen door de Noord-Hollandse duinen

Als je van mooie natuur houdt is deze route iets voor jou! De fietstocht van 74 kilometer gaat namelijk door een van de mooiste duingebieden van ons land. Schrik niet van de afstand, het is ook mogelijk deze fietstocht in te korten door een aantal knooppunten over te slaan. Je fietst eerst een stuk langs het polderlandschap en komt langs diverse badplaatsjes. Daarna rijd je de duinen in richting Schoorl en wordt het landschap bosrijker en heuvelachtiger. Het Hollandse platteland verandert in een on-Nederlands aandoend duingebied, De Schoorlse Duinen. Via het kunstenaarsdorpje Bergen ga je uiteindelijk weer Noordwaarts richting Callantsoog.

Let op: een gedeelte van de fietstocht gaat door een duinreservaat en hier is een toegangskaart verplicht. Deze kun je online bestellen via www.pwn.nl/duinkaartkopen.

Tot slot nog enkele handige tips!

  • Tijdens je fietstocht hoop je natuurlijk op zonnig weer. Maar het Nederlandse klimaat is wispelturig, dus wind, regen, storm of hagel zijn zeker niet onmogelijk. Zorg daarom dat je goed voorbereid op pad gaat. Draag laagjes en neem eventueel een regenjas mee. Heb je echt een hekel aan tegenwind dan is een e-bike een uitkomst.
  • Ben je sportief aangelegd en houd je wel van een uitdaging? Ga dan eens mountainbiken in de Schoorlse Duinen. Daar is een avontuurlijk parcours dat dwars door de duinen en bossen loopt. Er zijn verschillende routes, afgestemd op jouw niveau. Je kunt mountainbikes en equipment ter plaatse huren.
  • Wij hebben ter inspiratie 3 fietsroutes besproken, maar de mogelijkheden voor fietstochten in ons land zijn eindeloos. Via fietsknoop.nl kun je gemakkelijk zelf een fietstocht samenstellen die aansluit op je wensen.
  • De routes in onze blog komen van de website Fietsnetwerk.nl, waar nog veel meer kant en klare tochten te vinden zijn. Ook hebben ze een handige (gelijknamige) app die je gratis kunt downloaden.
  • Krijg je geen genoeg van het eindeloze uitzicht op de zee? Er is een fietsroute langs de gehele Nederlandse Noordzeekust. Deze loopt van Den Helder tot het Belgische Cadzand, met een totale afstand van 337 kilometer. Tijdens je vakantie in Callantsoog is dit misschien een beetje te veel van het goede, maar je kunt natuurlijk ook een gedeelte van de route fietsen.

We wensen je veel fietsplezier! Voor meer info, inspiratie of praktische vragen weet je ons te vinden.

Team LekkerNaarZee

 

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 135 vakantiehuizen