Tulpen in de kop

Tulpen in Noord Holland


"Tulpenpracht in de Kop van Noord-Holland: Een Bloemrijke Vakantie-Beleving"

Als je aan Nederland denkt, denk je al snel aan de tulp. In de Kop van Noord-Holland kun je dit oer-Hollandse icoon bewonderen, want in het voorjaar verandert de streek in een prachtige bloemenzee. Onze vakantiehuisjes in Callantsoog en omgeving liggen dicht bij de tulpenvelden, en dit kleurrijke schouwspel mag je niet missen tijdens je vakantie! Ontdek waar je moet zijn en welke activiteiten je kunt ondernemen tijdens het tulpenseizoen in dit blog.

1. Waar vind je die mooie bloemenvelden?

De Kop van Noord-Holland heeft de ideale grond om tulpen en andere bloemen te kweken. Dat zie je terug in de vele bollenvelden die de provincie rijk is. In het voorjaar komen ze tot bloei en dat is een lust voor het oog. Of je nou in een van onze huizen in Sint Maartenszee, Callantsoog of Julianadorp verblijft, overal vind je kleurrijke bloemenvelden. Grofweg tussen Alkmaar en Den Helder ligt het grootste aaneengeschakelde bollengebied van Nederland. Maar waar te beginnen? Vanuit onze vakantiewoningen is de Zijpepolder het dichtstbijzijnde bollengebied. Dit is het gebied tussen Callantsoog, Sint Maartenszee en Schagen. Maar ook rondom Julianadorp kom je tulpenvelden tegen. Genoeg keuze dus!

Om het je makkelijk te maken, hebben we een aantal leuke fiets- en wandelroutes langs de bollenvelden geselecteerd (zie vraag 3). Maar je kunt er ook voor kiezen om op de bonnefooi rond te gaan kijken in de streek. Grote kans dat je die mooie tulpen tegenkomt!

Vakantiehuizen voor 't tulpenseizoen

 

2. Wanneer zijn de tulpenvelden op z’n mooist?

Geen onbelangrijke vraag, want de timing moet goed zijn om de tulpenvelden mooi in bloei te zien. In maart start het bloemenseizoen. Dan beginnen de krokussen uit te komen, gevolgd door de hyacinten en narcissen. Maar vanaf half april als de tulpen uitkomen, wordt het pas echt een kleurenpracht. Meestal zijn de velden rond eind april op z’n mooist. De exacte timing is een beetje afhankelijk van de temperatuur in het voorjaar. Je kunt slechts een paar weken van de tulpen genieten, want daarna worden ze gekopt. De bloem van de tulp wordt met machines verwijderd, met als doel om de bol beter te laten groeien. Want om die bol, daar gaat het de bollenkwekers om. Zij verkopen bloembollen van de best mogelijke kwaliteit over de hele wereld.

3. Welke activiteiten kan ik zoal ondernemen in het tulpenseizoen?

Tijdens het voorjaarseizoen zijn er veel activiteiten die in het teken staan van de tulpen. De grootste publiektrekker is de Keukenhof in Zuid-Holland, waar elk voorjaar de mooiste bloemen van kwekers uit de buurt tentoon worden gesteld. Maar ook in de Kop van Noord-Holland is er van alles te doen. Bijvoorbeeld het Land van Fluwel: een attractiepark in Sint Maartenszee dat geheel in het teken staat van de tulp.

 • Deze leuke wandelroute in de omgeving van Callantsoog (10 km) loopt langs het strand en de mooie tulpenvelden. Je pikt ook nog het gezellige dorpje Callantsoog mee.
 • Ook een aanrader is deze wandelroute van zo’n 12 km langs de tulpenvelden en de glooiende duinen van Sint Maartenszee.
 • Of maak een fietstocht van 56 km langs de graslanden en bloemenvelden rondom Schagen. Je fietst niet alleen langs de tulpen, maar ook langs karakteristieke boerderijen en twee eeuwenoude poldermolens.

Bloeiend Zijpe organiseert dit jaar allerlei evenementen in de Zijpepolder, ik zet ze voor je op een rijtje:

 • Kunstexpositie - 20 april tot en met 5 mei
 • Wandeldag - 21 april
 • Schilderworkshop - 20 april
 • Tulpen Trailrun - 20 april
 • Schrijfworkshop - 27 april
 • Fietsdag - 28 april

Meer informatie vindt u op www.bloeiendzijpe.nl

Tip: onderweg kom je allerlei stalletjes tegen, waar je een bosje tulpen of bloembollen kunt kopen.  

4. Hoe maak ik de beste foto’s van de tulpenvelden?

De kleurrijke tulpen en het prachtige lijnenspel zijn erg fotogeniek. Een leuke activiteit is om tijdens een tochtje langs de velden mooie foto’s te maken. We verzamelden een aantal tips voor de beste kiekjes.

 • De mooiste foto’s maak je bij zonsopgang of zonsondergang, vanwege het mooie licht. Dit wordt ook wel het ‘golden hour’ genoemd. Vooral in de ochtend krijg je een mooi effect. Door de nevel ontstaat er druppelvorming op de tulpen, waardoor de kleuren nog beter uitkomen. Het moet dan natuurlijk wel een zonnige dag zijn.
 • Als je een tulpenveld fotografeert, let dan ook op de achtergrond. Kies bijvoorbeeld niet voor een groot bollenbedrijf met schuren, maar eerder voor een Hollandse molen of een oude boerderij. Tijdens je fiets- of wandeltocht kom je langs genoeg mooie locaties.
 • Ook met je telefoon kun je tegenwoordig goede foto’s maken. Steeds meer smartphones hebben bijvoorbeeld de portretfunctie waarmee je met scherpte en diepte kunt spelen. Leuk om bijvoorbeeld één tulp scherp te fotograferen, terwijl je de bloemen op de achtergrond vaag houdt. En natuurlijk vormen de tulpenvelden ook een prachtige achtergrond voor portretfoto’s van de kinderen of je partner.

 

Let op: ga tijdens het fotograferen nooit in de bloemenvelden staan, maar langs de rand. Je kunt de bollen en tulpen anders gemakkelijk beschadigen. 

 

5. Feitjes over de tulp

- Kleuren

Er zijn tulpen in bijna alle kleuren, behalve in blauw en zwart. Door het kruisen van tulpen worden nieuwe kleuren gekweekt. Dit proces duurt zo’n 20 jaar. Vooral de zwarte tulp is een gewilde kleur, maar het is nog niet gelukt om deze te kweken. Een donkerpaarse variant kwam er het dichtstbij.

- Nederlands exportproduct

Nederland is de grootste exporteur van tulpen ter wereld. Jaarlijks exporteren we zo’n 2,5 miljard tulpenbollen naar het buitenland.

- Vruchtbare duingrond

Nederland is dankzij het klimaat van lange en koele lentes perfect om bollen te kweken. Bovendien zorgt de zandgrond achter de duinen gecombineerd met de wind vanuit zee voor de ideale omstandigheden om de bollen te laten groeien.

- Tulpenkoorts in de Gouden Eeuw

In de zeventiende eeuw brak de ‘tulpenkoorts’ uit. Een tulp werd in die tijd extreem veel waard. Terwijl ze nog in de grond zaten, werden ze op papier voor grote bedragen verhandeld. Sommige tulpenbollen waren zelfs evenveel waard als een grachtenpand in Amsterdam!

- Vele soorten

Er zijn maar liefst 8.000 verschillende soorten tulpenbollen. Sommige zijn natuurlijk, andere zijn gekweekt door verschillende soorten te kruisen. De ‘strong gold’ (de gele tulp) is verreweg het populairst.

 

Zie jij een vakantie aan de kust tussen de bollenvelden wel zitten? Bekijk dan ons actuele woningaanbod in Callantsoog en omstreken. Heb je vragen over de tulpenvelden en eventuele activiteiten, dan kun je altijd contact met ons op nemen.

 

We wensen je een fijne en zonnige lente toe!

 

Team LekkerNaarZee

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 135 vakantiehuizen