zomer callantsoog zonnebril hoed badpak strand

Een veilige stranddag


"Strandveiligheid: Tips voor een Zorgeloze Dag aan Zee"

Op weg naar het strand met het zonnige weer en je vakantiehuis aan de kust? Klinkt heerlijk, maar strandgevaren worden vaak onderschat. Ontdek hier waar je op moet letten voor een veilige dag aan zee.

Tip: Op ons bureau kun je een flyer halen met algemene tips voor een dagje strand. 

Reddingsbrigade

Je kunt altijd terecht bij de Reddingsbrigade Callantsoog “Paal 13”. De reddingsbrigade vind je tussen de strandopgang van paviljoen de Toko en paviljoen Vos. Bij de strandopgang van Groote Keeten vind je ook een post van de Reddingsbrigade. Je kunt bij hen voor van alles terecht. Zij zorgen voor de veiligheid op het strand. Maar hier kan jij zelf ook aan meewerken. 

Het strand & de zon

Aan het begin van elke strandopgang staat een informatiebord, lees deze altijd goed. Hier staat informatie op wat voor strand jij je bevindt. Ook zie je hier welke vlag er gehesen is en wat de vlaggen betekenen. Wil jij hier op voorbereid zijn, bekijk dan de betekenis van de vlaggen onderaan deze pagina. 

Zon

Op het strand vind je geen schaduw, wellicht onder een strandpaviljoen, maar je zal niet de enige zijn met dat idee. Neem dus zelf iets mee om schaduw te creëren en ga ook regelmatig in de schaduw zitten. Smeer je goed in met zonnebrand. 

Eten en drinken

Door de zon ga je zweten en houdt je minder vocht vast. Eet en drink voldoende. Zo maak je het minste kans op een zonnesteek of flauwvallen. Ruim wel netjes de afval op. Op het strand van Callantsoog is de blauwe vlag gehesen, De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die wordt toegekend aan stranden (en jachthavens) die schoon en veilig zijn. Op het strand zijn veel vuilnisbakken te vinden. Mochten deze vol zitten neem dat netjes je afval mee. Klik hier als je meer wilt weten over het schone strand van Callantsoog. 

Graven

Voor de kinderen is het natuurlijk super leuk om lekker in de weer te gaan met een schep en een emmer. Toch kunnen diepe kuilen erg gevaarlijk zijn. Natuurlijk is een mooi groot zandkasteel wel leuk op het strand!

De zee & zwemmen

Ga jij zwemmen in de zee, wees dan bewust welke gevaren er kampen.

Kramp

Kijk als je naar het strand gaat eerst waar de reddingsbrigade zit, je weet dat je dan onder het toezicht staat van de lifeguards. Hier kun jij veilig het water in. Het water is kouder dan je denkt, dit kan voor kramp zorgen, ga dus niet in 1x te ver het water in. Zwem altijd met iemand samen, als er iets mis gaat is er altijd iemand om te helpen of om hulp in te schakelen. Ben je gebeten door een kwal? Spoel dit af met zout water. Ga indien nodig naar de EHBO (reddingsbrigade post).

Stroming 

In het water kan ook stroming ontstaan. Deze stroming kan erg sterk zijn. Zwem met de stroming mee, niet er tegenin. Hierdoor kan je uitgeput raken. Roep om hulp tegelijk als je mee zwemt met de stroming. Hierdoor zal de reddingsbrigade jou zien en actie ondernemen. Gebruik geen drijfmiddelen bij aflandige wind, dan drijf je ver de zee op. 

Zie je een drenkeling?

  • Houd de drenkeling en diens locatie goed in de gaten en geef aan dat je hulp inschakelt.
  • Licht de reddingsbrigade in of alarmeer de professionele hulpdiensten via 112.
  • Werp een drijfmiddel naar de drenkeling. Kijk om je heen of er iets voorhanden is; bijvoorbeeld een plastic bal, luchtbed of reddingsboei.
  • Ga, als het echt niet anders kan én uitsluitend als je zelf fit genoeg bent, het water in om de drenkeling te helpen.
  • Ga niet het water in als je gedronken hebt of snel kramp krijgt.
  • Ga uitsluitend het water in als je zeker weet dat iemand je heeft gezien en weet dat je bezig bent met een reddingsactie.
  • Bevindt de drenkeling zich in een mui? Zwem niet (met de drenkeling) tegen de stroming van de mui in, maar laat je meevoeren en zwem dan evenwijdig aan de kust naar de zijkant uit.

 

Strand & kinderen

Ga jij met je kinderen naar het strand? Laat ze dan niet alleen naar de zee gaan. Kinderen kunnen eenvoudig gedesoriënteerd raken en vinden het dan moeilijk hun handdoek weer terug te vinden. Spreek daarom altijd een punt af waar jij en de kinderen heen kunnen als je elkaar kwijt bent, bijvoorbeeld de reddingsbrigade post. Bij de reddingsbrigade kun je 06-polsbandjes halen. Mocht je kind gevonden worden, kunnen ze altijd jou bereiken. Nog meer tips voor als je met kinderen naar het strand gaat vind je hier.

Betekenis vlaggen 

Oranje windzak: pas op met zwemmen! De windzak wordt gehesen bij een aflandige wind en/of stroming. Deze geeft aan de het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan. 

Gele vlag: Pas op met zwemmen! Deze vlag wordt gehesen als de condities van het water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden.

Rode vlag: Niet zwemmen! Deze vlag wordt gehesen als de condities van het water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen baden of andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden. 

Rood-gele vlag: Lifeguards aanwezig! Deze vlag geeft aan dat de reddingspost is geopend en dat in het verzorgingsgebied van de reddingsbrigade door gekwalificeerde lifeguards toezicht wordt gehouden. 

Zwart-wit geblokte vlag: Watersportgebied! Deze vlaggen geven een afgebakende watersport zone aan. Zwemmen in het gebied ertussen wordt ten zeerste afgeraden.

Vraagtekenvlag: Er is een kind gevonden. 

Een mui

Voor de kust liggen zandbanken. Tussen twee zandbanken bevindt zich een mui. Hierbij stroomt water de zee in (bij eb) of richting het strand (bij vloed). Let op het strand goed op de borden die geplaatst zijn. Hierop wordt vaak aangegeven waar een mui zich bevindt. Blijf uit dit gebied. 

Kom je wel in een mui terecht? Blijf rustig, drijf op je rug met de stroming mee, steek een arm omhoog om aandacht te trekken. Wacht op hulp. Probeer er niet tegen de stroming in te zwemmen, dit vergt veel energie, wat zorgt voor uitputting. Kan jij goed zwemmen? Probeer parallel aan de kust uit de mui te komen. Gebruik de golven als hulpmiddel. 

Voor meer informatie kun je altijd contact openemen met Reddingsbrigade Callantsoog of Reddingsbrigade Nederland

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 135 vakantiehuizen