wandelen bij het Zwanewater

Wandelen in de Kop van Noord-Holland


Wandelen in de Kop van Noord-Holland: Waarom je het niet zou willen missen!"

Ben je een liefhebber van wandelen? Dan zit je goed in de Kop van Noord-Holland. Hier vind je talloze toegankelijke wandelroutes door diverse landschappen, variërend van duinen en bossen tot historische steden en dorpjes. Wandelen is niet alleen leuk, maar ook gezond. Het verbetert je conditie, verlaagt stressniveaus en verbetert je humeur. Genoeg redenen dus om je wandelschoenen aan te trekken!

Veel keuze

Er zijn zoveel routes om uit te kiezen, dat we je graag een handje helpen. We hebben een selectie gemaakt van een aantal leuke wandelingen in de provincie. De startpunten zijn makkelijk bereikbaar (met de auto, fiets of OV) vanuit onze vakantiehuisjes in onder meer Callantsoog, Julianadorp en Sint Maartenszee. Wil je je eigen plan trekken en een route uitstippelen, kijk dan eens op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland.

1. Den Helder en omgeving verkennen

NS-wandeling ‘Helderse Duinen’ is één van de vele mooie wandelingen die de Nederlandse Spoorwegen door Nederland heeft uitgestippeld. Startpunt is NS-station Den Helder Zuid, het eindpunt station Den Helder. De tocht is 9, 14 of 15,5 kilometer (je kunt kiezen) en enorm veelzijdig. Je loopt over slingerweggetjes door de duinen, door geurige dennenbossen en over een kaarsrechte dijk met uitzicht op zee. Onderweg passeer je de beroemde vuurtoren Lange Jaap en kom je forten tegen uit de tijd van Napoleon. Het laatste stuk gaat door de gezellige binnenstad van de marinestad. Daar kun je genieten van de mooie schepen in de haven en uitrusten bij een van de gezellige horecatentjes.

Kijk hier voor meer info over deze wandeling en de routekaart.

2. Duinreservaat in Bergen: oog in oog met Schotse Hooglanders

Deze route van 9 kilometer begint in Bergen aan Zee en loopt dwars door de ongerepte natuur. Het duinreservaat is beschermd natuurgebied en om toegang te krijgen koop je een kaartje bij de automaat bij de ingang van het park. Het gebied heeft een rijke begroeiing en je kunt er dieren in het wild spotten, zoals Schotse Hooglanders en wilde paarden.

Na een flinke klim maakt de rijke begroeiing plaats voor openheid en heb je een geweldig uitzicht over de duinen en de Noordzee. Elk seizoen heeft zo z’n charme. In de lente en zomer staat alles in bloei. ’s Winters is de natuur op z’n ruigst en ben je waarschijnlijk een van de weinige wandelaars. Ideaal om te genieten van de rust en de geluiden van de natuur.

Kijk voor meer info en een routekaart op de volgende link.

3. De Schoorlse Duinen

Ben je niet bang voor een beetje klimmen en dalen? Dan is een wandeling door de Schoorlse Duinen zeker een aanrader. Er zijn verschillende routes om uit te kiezen. Wij raden ‘De Boswachterspad Noordzeewandeling’ aan van 10 kilometer. Je beklimt de hoogste duin van Schoorl die een prachtig uitzicht biedt op de omgeving. Het landschap onderweg is zeer divers. Van kleurige heidevelden, dichtbegroeide dennenbossen tot een prachtig vogelmeer met exotische vogelsoorten. In de zomer kun je er zandhagedissen spotten. Let op: het is best een pittige wandeling, vanwege de hoogteverschillen en de onverharde paden. Gelukkig zijn er genoeg plekken onderweg om even uit te rusten.

De wandeling begint bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Hier starten meerdere korte en langere wandelingen en er is een bezoekerscentrum. Info en een routekaart van bovenstaande wandeling vind je hier.

4. Op pad met de kids

Kinderen en wandelen gaan niet altijd even goed samen, maar deze twee tochten in de Schoorlse Duinen zijn succes verzekerd!

Elfendeurtjesroute

Met een tas vol opdrachten en een toverstaf op zak gaan jullie op pad. Je komt langs verschillende elfendeurtjes die de kinderen open mogen maken. Bij elk deurtje hoort een opdracht en een toverspreuk. De wandeling duurt een uur en is geschikt voor kinderen vanaf 2,5 jaar. Meer info vind je hier!

Het Kabouterpad

Zouden kabouters echt bestaan? Tijdens deze wandeling van twee kilometer kom je daarachter. Je gaat namelijk op zoek naar kaboutersporen, zoals kleine kabouterdrolletjes en voetafdrukken in het gras. Kinderen doen tijdens de wandelingen verschillende opdrachten en krijgen na afloop een heus kabouterdiploma.

Beide wandelingen beginnen bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. De opdrachttasjes zijn verkrijgbaar in het bezoekerscentrum tegen een kleine vergoeding.

5. Zwanenwater

Vlakbij onze huisjes in Callantsoog (op loop- of fietsafstand) bevindt zich het prachtige natuurgebied Het Zwanenwater. Je vindt hier onder andere de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Verder kijk je je ogen uit vanwege de verschillende soorten vogels die hier leven. Elk seizoen is genieten. In de zomer wandel je tussen de bloemen en vlinders, in de herfst kun je allerlei paddenstoelen spotten. Wandelroute ‘Zwanenwater’ is 5 kilometer lang en geeft een goede indruk van het hele gebied. Ook kom je langs observatiehutten waarvandaan je vogels kunt spotten.

6. Stadswandeling Schagen

Wandelen door de natuur is heerlijk, maar door een stad is net zo leuk en heel afwisselend. De stad Schagen ligt vlakbij al onze vakantiehuisjes en is zeker een bezoekje waard. De volgende route van zo’n 9 kilometer leidt je langs alle bezienswaardigheden, zoals het Slot Schagen en een aantal mooie 17e-eeuwse panden. Je pakt ook een stukje polder mee aan de zuidkant van de stad. De wandeling begint en eindigt bij restaurant Stiel, waar je na afloopt kunt bijtanken met een lekkere lunch of een stuk taart.

Ook erg leuk: een wandeling door Schagen met een stadsgids, die tijdens het lopen van alles vertelt over het stadje en haar geschiedenis. Deze wandeling is in een klein gezelschap en duurt een uur. Geschikt voor jong en oud.

7. Door de duinen

Een rondje Botgat, Noordduinen of Zandpolder III. Met routes van 2.2 tot 13 km. Download hier de route!

Voorbereid op pad

Tot slot: ga altijd goed voorbereid op pad als je een wandeling gaat maken. Neem voldoende drinken en wat eten mee, draag goede schoenen en geschikte kleding. Kijk op de volgende link van de ANWB voor meer tips bij het wandelen. Alvast heel veel plezier!

Zin gekregen in een (wandel)vakantie in de Kop van Noord-Holland? Bekijk al onze vakantiewoningen in de dorpjes Callantsoog, Julianadorp, Groote Keeten en Sint Maartenszee.

 

Team LekkerNaarZee

 

 

stranden bij je vakantiehuiswandelen in de omgeving van je vakantiehuiswandelen in de omgeving van je vakantiehuiswandelen in de omgeving van Callantsoogwandelen in Noord HollandWandelen tijdens je vakantieWandelen tijdens je vakantiefietsen in omgeving van Julianadorpwandelen in noord hollandspelen in de duinen vlakbij je vakantiehuisduinovergang vlakbij je vakantiehuistuinkabouter bij je vakantiehuis

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 135 vakantiehuizen