zeehonden bij Texel

Zeehonden spotten aan de Noord-Hollandse kust

‘Is het mogelijk om zeehonden te spotten op het strand van Callantsoog?’ Deze vraag krijgen we af en toe van onze gasten. Het antwoord is: ja, maar dan moet je wel een beetje geluk hebben. Een zeehond zien aan de Noordzeekust is namelijk best uitzonderlijk. Maar er zijn verschillende manieren om oog in oog te staan met deze schattige zeezoogdieren. Hoe? Lees snel verder!

 

Roofdieren

Eerst even een kort lesje biologie. Zijn zeehonden echt zo schattig als dat ze er uitzien? Dat imago klopt niet helemaal… Het zijn namelijk fysiek gezien de grootste roofdieren van ons land. Ook al eten ze vooral vis, ze kunnen flink bijten. Afstand bewaren is dus verstandig. Nederland kent twee soorten: de gewone zeehond (herkenbaar aan zijn lieve ronde kopje) en de grijze zeehond (wat groter en met een spitse neus). In Nederland leven zo’n 9.000 gewone en 6.000 grijze zeehonden en dit aantal groeit sterk.

 

Spotten op het strand

Als je geluk hebt, kun je tijdens een strandwandeling aan de Noordzee best een zeehond tegenkomen. Bijvoorbeeld liggend op een zandbank of spelend in de branding. De meeste zeehonden leven echter in de Waddenzee. Dat is hun favoriete plek, vanwege de vele zandbanken waarop ze lekker kunnen luieren. Ook de Zeeuwse Delta is om die reden geliefd. Maar zeehonden houden van zwemmen en kunnen flinke afstanden afleggen. Ze worden dan ook geregeld aan de Noordzeekust gesignaleerd. Ga eens op een rustig moment naar het strand (bijvoorbeeld in de vroege ochtend), neem een verrekijker mee en geef je ogen goed de kost. Dit is een leuke bezigheid vanuit onze vakantiehuizen vlakbij het strand, en wie weet heb je net mazzel. Wij zagen al meerdere keren een grijs koppie boven de golven uitsteken…

 

Plan een boottocht

Een leuk dagtochtje tijdens je vakantie in Callantsoog (en omstreken) is een zeehondentocht op de Waddenzee. Boten vertrekken vanuit Den Helder, Den Oever of Oudeschild (Texel) en varen onder andere naar de bekende zandplaat De Razende Bol. Grote groepen zeehonden liggen hier regelmatig heerlijk te zonnen of hun roes uit te slapen. De zeehonden zijn erg op hun rust gesteld en gedijen niet goed bij veel lawaai van schepen en toeristen. Daarom zijn de boottochten kleinschalig opgezet, met respect voor de dieren en de natuur. Wél krijg je de kans om de zeehonden van heel dichtbij te bewonderen!

 

Let op: er zijn verschillende aanbieders van zeehondentochten. Sommige varen momenteel niet in verband met het coronavirus. Hulp nodig bij het boeken? Neem dan contact met ons op.

 

Bezoek Ecomare

Bij Ecomare op Texel kun je zeehonden, bruinvissen en andere zeedieren bekijken en meer te weten komen over de Waddenzee. Dit zeehondencentrum vangt zieke, zwakke en gewonde zeehonden op. Als ze zijn opgeknapt gaan ze weer terug naar zee. Dat zeehonden in nood geholpen worden is maar goed ook. Het gaat nu goed met de Nederlandse zeehondenpopulatie, maar dat is wel eens anders geweest. Tot eind jaren 50 werd er veel op zeehonden gejaagd. Gedacht werd dat de beesten vissen wegkaapten en netten sloopten van beroepsvissers. Ook werd hun vacht gebruikt voor de bontindustrie. Hoewel zeehonden nu goed beschermd worden, zijn ze nog steeds kwetsbaar. Onder andere voor vervuiling, scheepvaart en (grootschalig) toerisme.

 

Ontmoet Bertus

Wist je dat Den Helder zijn eigen ‘huiszeehond’ heeft? Deze grijze zeehond genaamd Bertus is al jaren een geliefde vriend van de lokale vissers. Hij is maar wat graag bij de visafslag in Den Helder te vinden, waar hij dagelijks getrakteerd wordt op verse vis. In de winter verlaat hij Den Helder en gaat hij de zee op om te paren. Maar tot vreugde van de vissers komt hij - tot nu toe - altijd weer terug. Er is een goede kans dat de nieuwsgierige Bertus langs komt zwemmen als je een boottocht vanuit Den Helder maakt!

 

Nog meer dieren

Ben je niet alleen gek op zeehonden, maar op alles wat de natuur te bieden heeft? Bezoek dan ook eens het Zwanenwater tijdens je vakantie. In dit natuurgebied vlakbij Callantsoog leven meer dan 75 verschillende soorten vogels, die je kunt bekijken vanuit speciale vogelkijkhutten. Ook is er een verscheidenheid aan planten en bloemen. Kortom: als dierenvriend en natuurliefhebber kun je aan de Noord-Hollandse kust je hart ophalen.

 

Bekijk het aanbod van onze vakantiehuizen in Callantsoog, Julianadorp, Sint Maartenszee en Groote Keeten. 

 

 

Team LekkerNaarZee

 

Meeuwen spottenZeehonden CallantsoogZeehonden spottenZeehonden spotten CallantsoogZeehonden spotten  CallantsoogSchelpen zoeken Callantsoogouderwets StrandstoelZeehonden Callantsoogwinters strand CallantsoogZeehonden spotten Callantsoog

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 143 vakantiehuizen