zeehonden bij Texel

Zeehonden spotten aan de Noord-Hollandse kust

‘Is het mogelijk om zeehonden te spotten op het strand van Callantsoog?’ Deze vraag krijgen we af en toe van onze gasten. Het antwoord is: ''ja, maar dan moet je wel een beetje geluk hebben''. Een zeehond zien aan de Noordzeekust is namelijk best uitzonderlijk. Maar er zijn verschillende manieren om oog in oog te staan met deze schattige zeezoogdieren. Hoe? Lees snel verder!

Roofdieren

Eerst even een kort lesje biologie. Zijn zeehonden echt zo schattig als dat ze er uitzien? Dat imago klopt niet helemaal… Het zijn namelijk fysiek gezien de grootste roofdieren van ons land. Ook al eten ze vooral vis, ze kunnen flink bijten. Afstand bewaren is dus verstandig. Nederland kent twee soorten: de gewone zeehond (herkenbaar aan zijn lieve ronde kopje) en de grijze zeehond (wat groter en met een spitse neus). In Nederland leven zo’n 9.000 gewone en 6.000 grijze zeehonden en dit aantal groeit sterk.

Spotten op het strand

Als je geluk hebt, kun je tijdens een strandwandeling aan de Noordzee best een zeehond tegenkomen. Bijvoorbeeld liggend op een zandbank of spelend in de branding. De meeste zeehonden leven echter in de Waddenzee. Dat is hun favoriete plek, vanwege de vele zandbanken waarop ze lekker kunnen luieren. Ook de Zeeuwse Delta is om die reden geliefd. Maar zeehonden houden van zwemmen en kunnen flinke afstanden afleggen. Ze worden dan ook geregeld aan de Noordzeekust gesignaleerd. Ga eens op een rustig moment naar het strand (bijvoorbeeld in de vroege ochtend), neem een verrekijker mee en geef je ogen goed de kost. Dit is een leuke bezigheid vanuit onze vakantiehuizen vlakbij het strand, en wie weet heb je net mazzel. Wij zagen al meerdere keren een grijs koppie boven de golven uitsteken…

Plan een boottocht

Een leuk dagtochtje tijdens je vakantie in Callantsoog (en omstreken) is een zeehondentocht op de Waddenzee. Boek jouw Zeehondensafari bij de Waddenexplorer. Vaar met een rib van 10 meter lang naar de Razende Bol om daar de zeehonden heerlijk te zien zonnen en hun roes uit te slapen. Het kan zo maar zijn dat er een nieuwsgierige zeehond naast de boot komt zwemmen. De boottochten zijn kleinschalig opgezet (max. 12 personen, wil jij met meer mensen neem gerust contact op met de Waddenexplorer), met respect voor de dieren en de natuur. Wél krijg je de kans om de zeehonden van dichtbij te bewonderen! Bart de schipper neemt je niet alleen mee naar de Razende Bol ook zie je de marine haven vanaf het water en het Marsdiep van Den Helder. Een uitje van ongeveer een uur, plezier gegarandeerd! (Judith van LekkerNaarZee heeft dit uitje zelf gedaan en vond het een ontzettend toffe ervaring!)

Bezoek Ecomare

Bij Ecomare op Texel kun je zeehonden, bruinvissen en andere zeedieren bekijken en meer te weten komen over de Waddenzee. Dit zeehondencentrum vangt zieke, zwakke en gewonde zeehonden op. Als ze zijn opgeknapt gaan ze weer terug naar zee. Dat zeehonden in nood geholpen worden is maar goed ook. Het gaat nu goed met de Nederlandse zeehondenpopulatie, maar dat is wel eens anders geweest. Tot eind jaren 50 werd er veel op zeehonden gejaagd. Gedacht werd dat de beesten vissen wegkaapten en netten sloopten van beroepsvissers. Ook werd hun vacht gebruikt voor de bontindustrie. Hoewel zeehonden nu goed beschermd worden, zijn ze nog steeds kwetsbaar. Onder andere voor vervuiling, scheepvaart en (grootschalig) toerisme.

Zeehonden in Den Helder

In Den Helder moet je niet gek opkijken als je in het centrum 2 zeehonden tegenkomt. Moeder en zoon zeehond die sinds 2020 leven in het water van de wijk Boatex in Den Helder, maken het goed. Beide dieren blijken wel doorvoed als ze in het zonnetje op een steiger liggen.

Nog meer dieren

Ben je niet alleen gek op zeehonden, maar op alles wat de natuur te bieden heeft? Bezoek dan ook eens het Zwanenwater tijdens je vakantie. In dit natuurgebied vlakbij Callantsoog leven meer dan 75 verschillende soorten vogels, die je kunt bekijken vanuit speciale vogelkijkhutten. Ook is er een verscheidenheid aan planten en bloemen. Kortom: als dierenvriend en natuurliefhebber kun je aan de Noord-Hollandse kust je hart ophalen.

Bekijk het aanbod van onze vakantiehuizen in Callantsoog, Julianadorp, Sint Maartenszee en Groote Keeten

 

Team LekkerNaarZee

 

Meeuwen spottenZeehonden CallantsoogZeehonden spottenZeehonden spotten CallantsoogZeehonden spotten  CallantsoogSchelpen zoeken Callantsoogouderwets StrandstoelZeehonden Callantsoogwinters strand CallantsoogZeehonden spotten Callantsoog

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 135 vakantiehuizen