strand stoeltjes zomer

Slapen op het strand, mag dat?

Mag je slapen op het strand? Iets dat veel mensen zich afvragen. We halen je meteen uit je droom: je mag helaas niet slapen op het strand. Althans, niet ’s nachts in Nederland. Gelukkig kun je overdag wel een lekker dutje doen in het zonnetje. Daarnaast mag je ook slapen in de tuin van je vakantiehuisje. We hebben wel een aantal fijne tips voor je in petto waarmee je alsnog op of bij het strand kunt slapen!

Mag je op het strand slapen?

Kamperen op het strand is iets dat veel mensen op hun bucketlist hebben staan. Helaas mag je dus niet op het strand slapen. De exacte regels vertellen dat het verboden is tussen 19.00 uur in de avond en 10.00 uur in de ochtend. Wie zich niet aan de regels houdt die riskeert een boete tot 150 euro. Denk je dat dit niet gecontroleerd wordt? De politie geeft aan dit wel degelijk te checken. Ze delen dan ook geregeld boetes uit aan wildkampeerders.

Mag je ’s nachts op het strand zijn?

Raar maar waar, je mag niet slapen op het strand, maar zolang je wakker blijft is er niets aan de hand. Wil jij dus genieten van kabbelende zee geluiden, genieten van de mooie sterrenhemel en de intense rust? Neem dan een dekentje mee (zet geen tent op) en laat je verrassen door wat het strand je in het donker te bieden heeft.

Let er dan natuurlijk wel op dat je niet in slaap valt! Check bovendien even voor de zekerheid of het strand in kwestie geen beschermd (natuur)gebied is, want in bepaalde zones gelden uitzonderlijke regels.

Mag je in de duinen slapen?

Ook hier weet je nu misschien het antwoord al op, je mag niet kamperen in de duinen of in andere beschermde natuurgebieden. Slapen in de natuur valt altijd onder wildkamperen en dat is verboden in Nederland. Met een grote MAAR, die wij je nu gaan verklappen. Je kunt namelijk wel een vakantiehuisje in de duinen boeken!

Let op, officieel mag je wel een nachtje in je ‘eigen’ tuin slapen, maar je mag er geen gewoonte van maken, want dan heb je een vergunning nodig. Maar als ‘wildkamperen’ hoog op je verlanglijstje staat dan kun je natuurlijk prima een nachtje buiten op een luchtbedje doorbrengen en geniet je de overige dagen van je heerlijke vakantiehuisje.

TIP: In Nederland weet je maar nooit wanneer de regen naar beneden komt, dus heb je met een vakantiehuisje ook meteen een goede plek om te schuilen!

Aanrader voor 2 personen: De Mees vakantiewoning in Callantsoog

Bij Lekker Naar Zee weten we het wel: De Mees is het perfecte 2-persoons vakantiehuisje om in je eigen tuin te slapen. Aan de Op ’t Landtweg aan de voet van de duinen spot je deze idyllische accommodatie. Het heeft een rustige ligging, volledig omgeven door natuur. En je bent in no-time aan het strand.

Zo kun je bijvoorbeeld ’s nachts een wandeling maken over het strand, en daarna lekker neerploffen op je luchtbed in de buitenlucht. Genieten van de sterren, de natuur en geluiden, dat is spectaculair!

Bekijk de idyllische De Mees

Aanrader tot 7 personen: Seinpost 34 in Callantsoog

Wie met het hele gezin op vakantie wil, die komt goed uit met de Seinpost 34 in Callantsoog. Een ruime en mooie accommodatie met veel ramen, zodat er veel licht binnenvalt. Het strand ligt op 260 meter afstand en je loopt ook zo de duinen in, perfect voor een nachtelijke wandeltocht.

En het leuke is dat er zelfs een heerlijke ligstoel in de tuin staat. Daar kun je dus ook gewoon ’s nachts op gaan slapen. Gooi er nog een luchtbedje bij en geniet met de kids van de wonderlijke buitenlucht. Ideaal als een deel van het gezin liever binnen slaapt en de avonturiers onder jullie liever in de tuin slapen.

Bekijk de ruime Seinpost 34

Aanrader tot 9 personen: Lepelaarsweg 15 in Callantsoog

Het nieuw gebouwde vakantiehuis Lepelaarsweg 15 heeft aan de achterzijde een geweldige glazen pui. Dit zorgt voor een mooi panorama uitzicht op de duinen. Het is dan niet eens nodig om op het strand te slapen. Geniet met het gehele gezin van dit comfortabele vakantiehuis (met sauna in de tuin) op deze waanzinnige locatie! 

Bekijk de waanzinnige Lepelaarsweg 15

Slapen op het strand, mag dat? Lepelaarsweg 15

In welke landen mag je wildkamperen?

Wil je toch echt per se wildkamperen op het strand zelf, dan moet je de grenzen over. Scandinavië is the place to be voor iedereen die gek is op vrijheid. De natuur moet daar voor iedereen beschikbaar zijn om er maximaal van te genieten. Je mag je tent daar opzetten waar je wilt.

Dus naar de kust van Zweden, Finland of Noorwegen? Qua temperatuur kun je dan wel het beste in de zomer gaan, want de winters kunnen er erg koud zijn. Ook wildkamperen in Estland, Letland en Litouwen is toegestaan. En in Schotland wordt het zelfs aangemoedigd.

Let overigens wel altijd even op de specifieke regels in het betreffende gebied, want er kunnen uitzonderingen gelden. Zo mag je bijvoorbeeld niet op landbouwgrond of particuliere grond vertoeven, en je moet wel net even weten waar dat is.

Mag je slapen op het strand in België of Duitsland?

Wie het graag wat dichter bij huis zoekt en wil slapen op het strand in België of Duitsland, die moeten we helaas ook teleurstellen. Ook hier is slapen op het strand verboden. In Duitsland gelden er overigens wel enkele uitzonderingen en mag je soms zonder tent, dus alleen op een matje of luchtbed, slapen in de buitenlucht.

Mag je overnachten op het strand in Spanje of Frankrijk?

In Spanje is slapen op het strand al helemaal not done en kan de boeten zelfs oplopen tot 5.000 euro. In Frankrijk is wildkamperen verboden. Wel zijn er daar tal van camperplekken aan het strand waar je je tentje mag opzetten.

TIP: Check altijd de actuele regels van het land in kwestie als je wilt overnachten op het strand in het buitenland. Regels kunnen immers veranderen.

Overdag op het strand slapen!

Een nachtje slapen op het strand in Nederland zit er dus zoals je gelezen hebt helaas niet in, maar gelukkig mag je wel overdag een lekker tukkie doen. Officieel moet je je wekker om 19.00 uur zetten, maar in het nieuws zien we geen verhalen opduiken van handhaving vóór zonsondergang. De zon gaat immers toch wat later onder op zomerdagen.

Tips voor comfortabel slapen op het strand

Wil je dus overdag slapen op het strand? Doe dan je voordeel met onderstaande tips om van een heerlijke power nap te genieten. Slaap lekker!

1.Zorg dat je lekker settelt

Je kunt natuurlijk niet goed slapen als je niet fijn ligt. Zorg daarom in de eerste plaats voor een zachte en grote strandhanddoek en zet bij harde wind een windscherm op. Je kunt tevens een kussentje meenemen om je nek te beschermen. Het voordeel van slapen in het zand is dat dit goed vormt. Graaf het zand op die manier dat jij comfortabel ligt.

2.Houd rekening met eb en vloed

Je wilt natuurlijk niet wakker worden omdat je overspoeld wordt door een golf. Daarom is het wel zo prettig om te weten wanneer het vloed wordt, zodat je optioneel wat verder van de zee af kunt gaan liggen. Bij Lekker Naar Zee updaten we de actuele eb en vloed tijden in Callantsoog, zodat jij weet wanneer het tijd is om te verkassen.

3.Smeer je goed in met zonnebrand

Niets zo vervelend als knalrood wakker worden. Daar heb je de dagen daarna nog flink last van en het is ook nog eens ongezond voor je huid. Als je van plan bent om lekker weg te dommelen dan is het slim om je vooraf goed in te smeren. Zitten er veel insecten in de buurt? Dan is het gebruik van een anti-insectenspray ook geen overbodige luxe.

Vakantiehuisje aan zee boeken

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om in de tuin van je vakantiehuis te slapen? Om ’s nachts een strandwandeling onder de maan te maken? Of om lekker overdag te slapen en ’s avonds in je knusse bed te duiken? Neem een kijkje bij ons aanbod vakantiehuizen aan zee.

Als specialist in vakantiehuizen in de duinen van Callantsoog en omgeving zit je bij ons goed. Bekijk hierboven onze aanraders of ontdek alle vakantiehuisjes en kies je favoriet. We wensen je alvast een heerlijke vakantie toe!

Bekijk vakantiehuizen in Callantsoog en omgeving

 

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 135 vakantiehuizen