Goedkope zomervakantie gezin

Met het hele gezin op vakantie en houd je het graag binnen een bepaald budget? Goed nieuws, want bij Lekker Naar Zee boek je een goedkope zomervakantie voor het hele gezin! We vertellen je wat het beste moment is om te boeken, wat je bespaart met een last minute en wat de goedkoopste reisperiode is. Doe er je voordeel mee!

Wanneer zijn vakanties het goedkoopst?

Het zal je wellicht niet verbazen dat in het hoogseizoen de prijzen voor vakanties hoger liggen dan in het laagseizoen. Wie voordelig op vakantie wil en daarnaast ook van het beste weer wil genieten, die kiest dan ook het beste een periode net vóór of ná de zomervakantie.

  • Voorseizoen: laatste 2 weken van juni / eerste week juli.
  • Naseizoen: eerste 2 weken van september.

Daarnaast zit je de rest van het jaar buiten de vakanties (zoals Kerst en Pasen) ook goed qua prijzen. Het najaar is financieel gezien een aantrekkelijke periode voor vakantie.

Ontdek hier alle vakantiehuizen.

Goedkope vakantie in zomervakantie?

Er zijn verschillende redenen waarom je niet zou kunnen of willen gaan in bovengenoemde periodes. Wie graag in de zomervakantie wil gaan die moet er rekening mee houden dat je wat duurder uit zult komen. Toch hebben wij nog wel een aantal tips voor je in petto, want ook binnen deze periode zie je pieken en dalen in de prijzen!

  • 1e helft van de zomervakantie (2 weken) zijn vaak wat goedkoper.
  • 2x een midweek is vaak goedkoper dan 1x één week of 2x een weekend.

Waardoor wordt de prijs van vakantiehuis bepaald?

Een goedkope vakantie vinden is het makkelijkst als je weet welke factoren de prijzen beïnvloeden. Zoals benoemd hangt het van de vertrekperiode af, maar er spelen ook nog andere zaken mee. Hieronder delen we onze inzichten.

Nederland versus buitenland

In Nederland blijven is vaak stukken voordeliger dan naar het buitenland gaan. Je hoeft niet ver te rijden met de auto en vermijd ook nog eens de kosten van het vliegtuig. De prijzen voor vliegreizen zijn het afgelopen jaar weer flink gestegen. Voor een goedkope zomervakantie met het gezin blijf je dus lekker in eigen land.

Strandvakantie versus binnenland

Naar het strand in de zomervakantie is natuurlijk heerlijk! Vaak liggen de prijzen aan zee hoger dan in het binnenland, maar daar krijg je dan ook iets voor terug. Het goede nieuws is dat het strand gratis te bezoeken is, wat je alweer scheelt in de kosten van uitjes.

De locatie van de strandvakantie

De ene Nederlandse kustplaats is de andere niet. Kijk je naar trekpleisters als Scheveningen, Egmond en Bergen aan Zee dan betaal je vaak de volle mep. Dat geldt niet alleen voor de accommodatie, maar ook voor de prijzen op het terras en in restaurants.

Wil je liever een goedkope vakantie aan de kust? Dan kies je beter voor een badplaats als Callantsoog. Deze locatie is ook erg toeristisch, maar rustiger en goedkoper dan de daarvoor genoemde alternatieven.

Wil je het juist liever wat minder toeristisch en ook voordelig? Kies dan voor badplaatsen als Julianadorp, Groote Keeten of Sint Maartenszee. Deze dorpen bieden een goede uitvalsbasis om alle leuke attracties in de buurt te ontdekken. Ze bieden ook een uitgestrekt strand.

De afstand van het vakantiehuis tot de zee

Vaak geldt: hoe dichter het vakantiehuisje bij zee ligt, hoe hoger de prijzen. De afstand tot het strand heeft dus invloed op de prijs. Je kunt kiezen voor een accommodatie aan het strand, waarbij je vrijwel direct aan zee bent.

Het is echter goedkoper om een vakantiehuis tot 15 minuten lopen van het strand te boeken. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf fietsen meenemen of deze huren, zodat je alsnog razendsnel op het strand bent. Daar kun je veel geld mee besparen.

Vakantiehuisje met of zonder keuken

Een vakantiehuisje met veel faciliteiten, zoals een keuken, beïnvloed de prijs. Daarentegen heb je dan bijvoorbeeld wel je eigen fornuis tot je beschikking, waardoor je weer geld kunt besparen op restaurants. Vind je het heerlijk om zelf te koken? Dan is een vakantiehuisje met keuken zeker aanbevolen. Het betaalt zichzelf terug.

Aantal personen in vakantiehuisje

De prijs van een vakantiehuisje neemt per persoon af als je een vakantiehuis met een hoger aantal personen boekt. Wil je het zo voordelig mogelijk houden? Overweeg dan om met meerdere gezinnen op vakantie te gaan. Bij ons boek je ook grote vakantiehuizen tot 14 personen.

Let op verborgen kosten

Sommige vakantie aanbieders zetten de ‘extra kosten’, zoals schoonmaak, beddengoed en boekingskosten (soms zelfs energiekosten), in de kleine lettertjes. We raden je aan hierop te letten, want wat in eerste instantie voordelig lijkt, komt onder de streep mogelijk alsnog duur uit.

Bij Lekker Naar Zee geven we de prijzen graag ‘inclusief’. What you see is what you get. Geen verborgen kosten achteraf, maar direct weten waar je aan toe bent. Bekijk onze actuele prijzen van vakantiehuisjes en boek je favoriet.

Houd rekening met parkeerkosten

Ook parkeerkosten is iets om vooraf over na te denken. Waar je in Scheveningen bijvoorbeeld al snel €20 per dag aan parking kosten betaalt (ook als je er een hotel boekt), is dat in omgeving Callantsoog, Groote Keeten en Schagen op de meeste plekken helemaal gratis. En wil je naar Texel? Dan betaal je de kosten voor de bootovertocht.

Wanneer vakantie boeken goedkoopst?

Naast de locatie van je vakantie en het reismoment, heeft ook het moment van boeken nog invloed op de prijzen. Dat zie je vooral terug in vliegreizen, die zelfs van uur tot uur kunnen veranderen. Boek je een vakantiehuisje bij Lekker Naar Zee? De prijzen staan grotendeels vast! Zo hoef je niet constant na te denken of je ‘nog even moet afwachten’.

Vroegboekkorting versus last minutes

Hoe vroeger je boekt, hoe meer keuze je hebt uit vakantiehuizen. Doordat de prijzen bij ons vast staan betaal je dus niet onnodig te veel. Je betaalt misschien juist minder, omdat de meest voordelige vakantiehuizen nog beschikbaar zijn. Je boekt dan het beste al in het najaar voor de zomervakantie van het jaar erop.

Toch liever wachten tot een goedkope last minute vakantie? De prijzen liggen dan circa 20% tot 30% lager. Dat is echter pas echt een week van tevoren en is daarom alleen ideaal als je pas op het laatste moment besluit om weg te willen. Bekijk hier last minute vakanties.

Ons advies is daarom om zo vroeg mogelijk te boeken, omdat je dan nog de grootste keuze hebt en daardoor het huisje met de beste prijs-kwaliteit kunt vastleggen.

Goedkope vakantie in mei, juni en juli

De zomervakantie verschilt per regio en daarom zijn de prijzen gedurende de vakantieperiodes in alle regio’s hoger dan daarbuiten. Zomervakantie 2023 is van 8 juli tot en met 3 september. Als je de kans hebt dan is het dus het goedkoopst om de laatste weken van juni of de eerste week van juli te gaan. De temperaturen zijn dan vaak al lekker! Mei en juni hebben zelfs over het algemeen de meeste zonuren per jaar!

Goedkope vakantie in september

Een goedkope vakantie in augustus is vaak wat lastiger, omdat het vol in de schoolvakantie valt en daarnaast ook nog eens in de bouwvakvakantie (2023 van 24 juli tot 25 augustus). Gelukkig heeft het zeewater de hele zomer de kans gehad om op te warmen. Begin september is de temperatuur van het water vaak nog lekker en zijn de prijzen lager.

Goedkope vakantie in najaar en voorjaar

Wat is er nu lekkerder om na de zomer nog een weekje extra bij te komen? Of in het voorjaar al wat rust te pakken? Zowel het voorjaar als het najaar zijn goede momenten om een goedkope vakantie te boeken. Ook hier is vroeg boeken slim voor de grootste keuze in vakantiehuizen. Maakt het vakantiehuis je niet veel uit, dan kom je op deze momenten vaak het goedkoopste uit met een last minute vakantiehuisje.

Extra tips voor goedkope vakantie gezin

De kosten van je vakantie hangen niet alleen af van welke accommodatie je op welk moment boekt. Je kunt immers ook veel besparen op de kosten tijdens de vakantie. We geven je nog een aantal extra tips.

  • Kijk naar gratis uitjes. Zo zijn er tal van speeltuinen die je gratis kunt bezoeken. Ook kun je soms gratis naar musea of krijgen de kids gratis toegang.
  • Neem ook eens een kijkje op dealsites (zoals Actie Van De Dag en Social Deal) of zoek naar kortingsbonnen online. Zo ga je voordeliger naar dierentuinen en pretparken en krijg je bijvoorbeeld korting op restaurants, bowlingbanen, et cetera.
  • Neem deel aan activiteiten die het vakantiepark je te bieden heeft. Van voetbalveldjes tot het zwembad en groepsactiviteiten, er zijn veel gratis (inbegrepen) of goedkope dingen om te doen die erg leuk zijn!
  • Huur een fiets, neem deze zelf mee of ga lekker wandelen. Dat scheelt in autokosten en je geniet ook meteen van de natuur.
  • Vergeet niet om thuis de stekkers van elektrische apparaten uit te trekken en de verwarming terug te draaien.

Goedkope vakantie aan zee boeken

Tijd om die voordelige vakantie te boeken! Bij Lekker Naar Zee vind je vakantiehuisjes voor ieders budget, voor een (mid)week of weekend. Aan het strand of dicht bij het strand in Callantsoog, Groote Keeten, Julianadorp en Sint Maartenszee. Kies voor een goedkope vakantie in Nederland en spot je favoriete vakantiehuis!

Bekijk goedkope vakantiehuizen aan zee

 

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 135 vakantiehuizen