zonsondergang

Zonuren Callantsoog

Zon, zee en strand, dat is wat je van Callantsoog mag verwachten! Maar hoe zit het eigenlijk met het aantal zonuren? Goed nieuws, want Callantsoog en omgeving vallen in het gebied met de meeste zonuren van Nederland. We duiken wat dieper in op het aantal zonuren per maand en dag in Callantsoog, zodat jij die heerlijke vakantie kunt plannen!

Meeste zonuren Nederland?

Waar zijn de meeste zonuren in Nederland? Dat is in het Westen van ons land. Hoe dichter bij de kust, hoe meer zonuren per dag, maand en jaar. Onder meer Callantsoog, Zeeland, Scheveningen en Texel hebben circa 1650 zonuren per jaar.

Vakantiehuis boeken in zonnigste gebied van Nederland?

De minste zonuren in Nederland vind je dan in het Oosten. Hoe meer landinwaarts, hoe verder het aantal zonuren afneemt. Zo hebben Venlo, Nijmegen en Enschede circa 1450 zonuren per jaar. Een stuk minder dan aan de kust dus!

Meeste zonuren in Callantsoog omgeving!

Kijken we dan nog dieper naar de meest zonnige gebieden van Nederland, dan valt op dat omgeving Callantsoog de absolute winnaar is. Daar kan het aantal zonuren per jaar zelfs uitschieten naar 1.700. Dit geldt onder meer voor de kustplaatsen Callantsoog, Groote Keeten, Julianadorp, Sint Maartenszee en het Zuidoosten van Texel.

Zonuren Nederland Callantsoog kaart

Zonne-urenkaart van Nederland (KNMI)

Waarom heeft de Nederlandse kust meer zon?

Leuk om te weten is waarom de Nederlandse kust ten opzichte van het binnenland meer zonuren heeft. Dat heeft te maken met het klimaat. De combinatie van wind en het relatief koude oppervlakte van de Noordzee zorgen er namelijk voor dat er aan de kust minder snel stapelwolken ontstaan.

Waar de lucht aan de zee compleet vrij van wolken kan zijn, zou je zelfs enkele kilometers landinwaarts al wel stapelwolken kunnen hebben. En dat is meteen een goede reden om je vakantiehuisje lekker dicht aan de kust te boeken. Minder kans op wolken, meer zonuren en dus extra goed genieten van het lekkere weer!

Bekijk vakantiehuizen aan de kust.

Zonuren per maand Callantsoog

Hoewel je het misschien niet zou verwachten, is de maand mei over het algemeen (gemiddelde van meerdere jaren) de zonnigste maand van het jaar. In Callantsoog waren er in mei 2023 ruim 250 zonuren. Ook de maanden juni en juli doen het normaal gesproken goed. In juni 2023 liep het aantal zonuren zelfs op tot een recordhoogte sinds 1976.

Op de website van het KNMI kun je zelf per maand het gemiddeld aantal zonuren per maand in Nederland bekijken. Hier is te zien dat in de afgelopen 30 jaar de omgeving van Callantsoog tot het meest zonnige gebied van Nederland behoort.

Zonuren per maand Callantsoog

Zonuren per dag Callantsoog

Hieronder hebben we het aantal zonuren per dag in Callantsoog overzichtelijk op een rijtje gezet. We tonen ook de gemiddelde UV-index. Hoe hoger de UV-index, hoe belangrijker het is om jezelf goed in te smeren met zonnebrand.

Callantsoog (Gemiddelden) Aantal zonuren per dag UV-Index
Januari 4 2
Februari 4 2
Maart 6 3
April 9 3
Mei 9 4
Juni 10 5
Juli 10 5
Augustus 10 5
September 7 4
Oktober 5 4
November 4 3
December 3 2

Zonuren en temperatuur

Het aantal zonuren zegt nog niet per se iets over de temperatuur. Ben je benieuwd naar de gemiddelde temperaturen per maand? Lees dan verder over het weer in Callantsoog.

Callantsoog zonuren vandaag

We hebben je nu meer verteld over het gemiddeld aantal zonuren per jaar, maand en dag in Callantsoog. Maar zoals je weet kan het weer in Nederland wisselvallig zijn. Ben je daarom specifiek op zoek naar het aantal zonuren vandaag in Callantsoog? Neem dan een kijkje bij Weeronline.nl (Callantsoog).

Daar zie je tot 14 dagen vooruit het aantal zonuren per dag in Callantsoog. Klik daarvoor op het uitklappijltje bij de betreffende dag. Je leest daarnaast ook meer over de verwachte temperatuur, de kans op neerslag, windkracht en UV-sterkte.

Je kunt de zonuren in De Kooy (omgeving Callantsoog) ook berekenen aan de hand van de Zonuren Calculator.

Zonnige vakantie in Nederland boeken!

Je weet nu het gemiddeld aantal zonuren in Nederland, waarbij duidelijk is dat omgeving Callantsoog the place to be is als het gaat om maximaal aantal zonuren per dag! Ben jij gek op dat stralende zonnetje en heb je zin om een vakantie te boeken? Wij zeggen doen!

Bij Lekker Naar Zee hebben we een selectie gemaakt van de meest comfortabele vakantiehuisjes in Callantsoog en omgeving, van 2 tot 14 personen. Neem eens een kijkje en boek je vakantie naar de Nederlandse kust. Veel plezier gewenst.

Ontdek vakantiehuizen in Callantsoog en omgeving.

 

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 135 vakantiehuizen