Weer in Callantsoog aan zee

Lente, zomer, herfst of winter, Callantsoog en omgeving hebben in ieder seizoen veel te bieden. Maar voordat je een vakantie boekt ben je wellicht benieuwd naar wat je mag verwachten van de weersomstandigheden in dit gebied. Zo kun je je vakantie goed plannen en weet je welke kledij niet in je koffer mag ontbreken.

Boek je bij ons een vakantiehuisje? Dan is dit wat je globaal mag verwachten van het weer in Callantsoog en de omliggende plaatsen Julianadorp, Groote Keeten en Sint Maartenszee!

Eerst wat wetenswaardigheden op een rij

Wist je dat:

We sinds 2018 maar liefst 6 officiële hittegolven hebben gehad van 6 tot 13  dagen.

 • Augustus 2022  sinds het begin van de waarnemingen van het KNMI een van de warmste en zonnigste augustusmaanden is geweest.
 • Juli 2022 de 6de maand op rij extreem zonnig was met gemiddeld 258 uren zon.
 • De zomer van 2018 het warmste ooit was met gemiddeld 18,9 graden, en dat de zomer van 2022 op een goede 2de plek staat met 18,6 graden gemiddeld
 • De zomer van 2022 met 834 zonuren op 2 na zonnigste zomer ooit is.
 • De toekomstige verwachting van het KNMI is dat we vaker zonnige en warme zomers krijgen maar ook met af en toe meer regen waarbij en natte en droge periodes  elkaar afwisselen.
 • Callantsoog en omgeving hebben de meeste zonuren, ongeveer 1650 per jaar.
 • Het aan zee vaak zonniger is dan landinwaarts en minder vaak regent, waarom het zonniger is aan zee dat leest u onderaan deze pagina.

(bron: knmi.nl)  

Hoe komt het dat het in Callantsoog vaak mooier weer is

U heeft het tijdens een vorige vakantie in Callantsoog vast wel eens meegemaakt. De weervoorspellingen zijn slecht en landinwaarts klopt dit ook, maar langs de kust helder blauwe luchten. Het is aan de kust vaan zonniger dan in het binnenland, maar hoe komt dat eigenlijk.

De eerste reden voor het mooiere weer aan de kust komt door de temperatuur van het zeewater. Doordat het water langzaam opwarmt ontstaan er minder snel wolken in tegenstelling tot landinwaarts waar het sneller opwarmt en sneller wolken ontstaan.

De tweede reden is de wind, aan de kust waait het over het algemeen meer en vaak uit het westen. Hierdoor waaien e wolken en regen hierdoor sneller weg.  Het het klaart hierdoor eerder op en dus is het aan de kust vaker sneller weer mooi weer.

Callantsoog weer per maand

De prachtige kustplaats Callantsoog ligt in de Kop van Noord-Holland (Noordkop). Hieronder zoomen we in op de gemiddelde temperaturen per maand en de kans op echt zomers of winter weer. Dit is op basis van eerdere jaren (bron: Klimaatinfo). Houd er dus rekening mee dat het om gemiddeldes gaat. Na de tabel vertellen we graag nog meer over het weer per maand. In elk seizoen is er wel iets te doen in Callantsoog. Ook met minder weer is er hier van alles te beleven! 

In juli en augustus de kans het grootst op echt mooi zomers weer met overwegend warm weer en kans op dagen met tropisch weer in Callantsoog, dat is wanneer temperaturen boven de 30 graden komt. De maand september staat op een goede 3de plek wat betreft mooi weer in Callantsoog.

In de maanden juni t/m augustus is de kans op neerslag het kleinst, dat zijn de droogste maanden in Callantsoog. De maanden april t/m augustus zijn de maanden met de hoogste zonzekerheid, komt u voor de zon naar Callantsoog dan zijn dit de beste maanden.

Tabel met gemiddelde temperatuur en water temperatuur in Callantsoog:

Maand

Gemiddelde maximum Temperatuur Callantsoog

Gemiddelde minimum Temperatuur Callantsoog

Water temperatuur Callantsoog

Januari

5°C

0°C

6°C

Februari

5°C

0°C

5°C

Maart

8°C

2°C

5°C

April

12°C

4°C

7°C

Mei

16°C

8°C

10°C

Juni

19°C

10°C

14°C

Juli

21°C

12°C

17°C

Augustus

21°C

12°C

18°C

September

18°C

10°C

18°C

Oktober

14°C

7°C

15°C

November

9°C

3°C

12°C

December

6°C

1°C

8°C

 

Januari (weer Callantsoog)

De maand januari is vaak de koudste maand van het jaar in Callantsoog en omgeving. Dat heeft onder meer de maken met de wind, die dan vaak uit het Oosten komt en de gevoelstemperatuur naar beneden brengt. Ongeveer de helft van de dagen kun je regen verwachten, soms zelfs enkele dagen sneeuw. Neem dus zeker die winddichte jas en paraplu mee gedurende deze reistijd.

Februari (weer Callantsoog)

De maand februari is qua temperatuur vergelijkbaar met januari, al zal er naar verwachting net iets minder regen vallen. Ook hier is warme kleding aanbevolen. Februari is de maand van de voorjaarsvakantie. Hup, jas aan, sjaal om en naar buiten, uitwaaien maar. 

Maart (weer Callantsoog)

In maart maakt het weer een flinke sprong de warmere kant op. Je kunt dan ook rekenen op een temperatuur die oploopt tot 8°C, met uitschieters richting de 10°C. De regenval wisselt heel erg per jaar, van slechts enkele dagen tot zo’n acht dagen. Neem voor de zekerheid je paraplu mee. Verder is het weer relatief mild.

April (weer Callantsoog)

In april bereiken we een temperatuur van meer dan 10°C. Het goede weer begint te komen en er valt normaliter maximaal een week regen in deze maand. Ook kun je rekenen op bijna tien zonuren per dag! Ideaal voor iedereen die er graag op uit trekt om te wandelen en te fietsen, zonder weg te smelten in de hitte. In deze maand komen de eerste tulpen boven, een prachtig gezicht. Genieten van de mooie bloemenvelden dus! 

Mei (weer Callantsoog)

Ook in mei geniet je van een middelmatige temperatuur. Het weer is aangenaam en er zijn uitschieters boven de 15°C. Over het algemeen gezien hoef je niet bang te zijn voor regen, want gemiddeld gezien zal het slechts vier dagen plenzen. Een vakantie in Callantsoog in mei is dan ook een perfecte keuze voor een heerlijke meivakantie. De maand mei is toch echt de maand waarin je kunt genieten van de kleurrijke bollenvelden die in bloei staan. Ook de bomen en de rest van de natuur zullen in deze periode mooi in bloei komen.  

Juni (weer Callantsoog)

Vanaf de maand juni mogen we het weer in Callantsoog met recht goed (warm) gaan noemen. Wat later op de maand begint officieel de zomer en dat is dan ook te merken aan de temperaturen. Met een beetje geluk neem je deze maand al een frisse duik in het zeewater en paradeer je rond in de mooiste zomerkledij.

Juli (weer Callantsoog)

Qua zonnig weer behoort juli tot de beste maanden. Voor een fijne zomervakantie zit je dan in Callantsoog zonder twijfel goed. Hoewel de gemiddelde temperaturen wat lager lijken, kun je deze maand vaak meerdere dagen rekenen op hitte die oploopt tot 30°C. En met tien zonuren per dag geniet je urenlang aan het strand.

Augustus (weer Callantsoog)

Vooral de laatste jaren zijn hittegolven in ons land geen uitzondering meer. Grote kans dat het bijna elke dag droog is (misschien wel wat buien) en dat je ’s avonds nog lekker lang buiten kunt genieten in een strandpaviljoen. In deze maand bereikt het zeewater de maximale temperatuur, wat ideaal is voor de waterratten onder ons.

September (weer Callantsoog)

Ook in september is het nog goed vertoeven in Callantsoog en omgeving. Het zeewater is zijn warmte nog niet verloren en ook ’s avonds is het voor Nederlandse begrippen nog prima te doen buiten. Het aantal zonuren ligt op ruim negen uur per dag en deze maand valt er gemiddeld vijf dagen regen. Perfect voor een late zomervakantie!

Oktober (weer Callantsoog)

Een vakantie in Callantsoog in de maand oktober is een goede keuze als je gek bent op wandelen en fietsen. De temperaturen zijn nog lekker mild en het aantal regenachtige dagen valt mee, maximaal acht. Bovendien neemt de natuur nu prachtige kleuren aan. Zo vermijd je de drukte van de zomer en ga je voor ultieme rust en comfort.

November (weer Callantsoog)

De maand november komt net als oktober goed uit de bus voor mild weer, mits je aan het begin van de maand vakantie neemt. Later in november kan het weer wat grilliger en wisselender worden, waardoor een warme jas meer dan welkom is. Gemiddeld gezien valt er slechts zeven dagen regen. Neem voor de zekerheid een plu mee. Wil je er in deze maand zeker van zijn dat je er warm bij zit? Kijk dan eens voor een huis met open haard! Het staat altijd ontzettend gezellig, is knus en sfeervol. 

December (weer Callantsoog)

De maand december is een heerlijke maand om naar Callantsoog te gaan. De temperatuur blijft meestal nog net boven het vriespunt. Mogelijk krijg je wat regen, en met een beetje geluk zelfs sneeuw. De kou mag de pret in ieder geval niet drukken, want gedurende de eindejaarsperiode beland je  hier in romantische sferen. Ontdek zeker ook even onze tips over kerst vieren aan zee in Callantsoog en omgeving!

Houd rekening met het weer in Noord-Holland

Nog even om te benadrukken, het weer aan zee in Callantsoog hebben we vermeld op basis van gemiddeldes. Je weet immers nooit wat het weer in Nederland gaat doen. Zo zouden er zomaar warme of koude uitschieters kunnen zijn. We raden je daarom aan om altijd even voordat je vertrekt het weerbericht in Callantsoog te checken, zodat je eventueel wat extra zomerse of winterse kledij in kunt pakken.

Beste reisperiode Callantsoog en omgeving

Nu je meer weet over de weersvoorspellingen kun je wellicht zelf beter een keuze maken voor wat voor jou een goede reisperiode is. Dat zal namelijk ook afhangen van wat je graag wilt doen op vakantie. Voor het bezoeken van musea maakt het niet uit als het wat kouder is, terwijl je als fervente strandliefhebber wel een warm temperatuurtje kunt gebruiken.

Neem eens een kijkje bij onze dingen om te doen in Callantsoog aan zee en omgeving, voor de leukste inspiratie voor iedere doelgroep en verschillende weersomstandigheden. Je zal al snel zien dat er in deze omgeving genoeg te beleven is, wat het weer ook doet. Hieronder alvast een tipje van de sluier.

Goed weer uitjes Noord-Holland (Kop)

 • Relaxt aan het strand liggen en zwemmen
 • Zeehonden spotten en uitstapje naar Texel
 • Wandelen in natuurgebied Het Zwanenwater
 • Een lokale markt of braderie bezoeken
 • Actief golven, kanovaren, ziplinen of fietsen

Slecht weer uitjes Noord-Holland (Kop)

 • Lekker dineren in een overdekt strandpaviljoen
 • Naar een overdekte speeltuin of zwembad in de buurt
 • Shoppen in Callantsoog of omliggende dorpen
 • Museum bezoeken, zoals Fort Kijkduin of Marinemuseum
 • Naar een wellness centrum gaan (of in je eigen sauna in vakantiehuisje)

Heerlijk vakantiehuisje in ieder seizoen!

Enthousiast om je Nederlandse vakantie aan zee te boeken? Bij LekkerNaarZee bieden we de fijnste vakantiehuizen in CallantsoogJulianadorpGroote Keeten en Sint Maartenszee. En daarbij hebben we tal van opties voor je in petto. Van grote vakantiehuizen voor de hele familie, tot gezellige accommodaties waar je de hond mee naartoe kunt nemen, alsook vakantiehuizen met jacuzzi. Voor ieder wat wils! Prik dus snel je datum en snuffel door ons aanbod. We wensen je alvast veel plezier!

Zoek en boek je vakantiewoning in omgeving Callantsoog

 

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 135 vakantiehuizen