strand zon zand stoeltjes

10x Tips voor een vakantie aan zee in Nederland

Het is ongetwijfeld geen verrassing voor je dat je aan de Noordzee in Nederland kunt genieten van een fantastische vakantie. Voor velen gaat er niet boven een dagje aan het strand bij mooi weer. Als experts in vakanties aan zee geven we je bij LekkerNaarZee graag een aantal tips om rekening mee te houden bij een vakantie aan zee in Nederland.

1.Vermijd de (extreme) drukte

Denk je aan Nederlandse stranden, dan is de kans groot dat je snel denkt aan Zeeland, Scheveningen, Zandvoort of Egmond aan Zee. Logisch natuurlijk gezien de bekendheid, maar dat doet de rest van Nederland dan ook. Het gevolg is vervolgens net zo logisch: hoge boekingskosten voor je vakantiehuisje, torenhoge prijzen bij de lokale horeca en bomvolle stranden.

Liever wat meer rust, lagere kosten én toch heerlijk genieten van het strand? Zoek dan de rustigere locaties aan zee op waar ze wel voorbereid zijn op toerisme, maar je niet één van de vele bakkende sardientjes op het strand bent, zoals Callantsoog en Groote Keeten.

2.Ga net voor of net na de zomervakantie

Heb je de luxe dat je niet per se gebonden bent aan de schoolvakanties voor je vakantie in de zomer? Dan is het wat betreft de drukte en de kosten verstandig om dan ook vooral niet in de schoolvakantie te gaan. Eind juni en de eerste week van juli is het vaak al heerlijk weer, maar is het hoogseizoen nog niet begonnen. Tegelijkertijd is het vaak ook in september nog goed weer en heeft het zeewater dan de hele zomer gehad om op te warmen. Dat is dan dus lekker warm!

3.Boek op tijd!

We raden je aan om je vakantie op tijd te boeken, zeker een half jaar van tevoren. Je loopt anders het risico dat de betere huisjes en locaties anders al vergeven zijn. Wacht zeker niet de last minutes aan de Nederlandse kust af voor de beste locaties.

4.Verder van het strand = lagere prijs

Wil je niet de volle mep betalen voor je vakantie aan zee? Als je het niet erg vindt om iets verder te lopen of fietsen naar het strand, is het aan te raden een huisje iets verder van zee af te boeken. De afstand tot het strand is immers vaak erg bepalend voor de prijs. Vind je het niet erg als je een kwartiertje moet lopen? Dan kun je al snel veel besparen op een weekje aan zee.

5.Neem niet alleen je badkleding mee

Vertoeven in het zonnetje op het strand is natuurlijk heerlijk, maar Nederlandse stranden blijven zich natuurlijk in Nederland vinden waar het weer wisselvallig kan zijn. Zorg er dus voor dat je naast je zomerkleding en badkleding ook bijvoorbeeld een dik vest of een trui meeneemt voor een regenachtige ochtend.

Naast kleding is het natuurlijk verstandig om ook enkele andere voorzorgsmaatregelen mee te nemen met het oog op het weer. Denk aan zonnebrandcrème, een hoed of pet, handdoeken en een parasol of tentje tegen de zon en wind.

6.Fietsen aan zee

De Nederlandse kust, en met name in de kop van Noord-Holland, kun je heerlijk fietsen en zijn veel verschillende fietsroutes door de natuur en de duinen beschikbaar. Als je dus van fietsen en de natuur houdt is het zeker aan te raden om een fiets mee te nemen of deze te huren.

7.Vakantie aan zee met hond

Omdat je dicht bij huis bent en in Nederland eigenlijk nooit meer dan een paar uur verwijderd bent van het strand, is het aantrekkelijk om je hond mee te nemen op vakantie. Het is echter belangrijk om je te realiseren dat het meenemen van honden op zeer veel stranden in Nederland niet is toegestaan. Wil je met je hond naar zee, dan is het echt even zoeken waar dit mogelijk is.

Ontdek vakantiehuisjes aan zee waar honden toegestaan zijn

8.Boek een accommodatie met eigen keuken

Ga je een weekje naar zee, dan is het slim om een accommodatie met eigen keuken te boeken. Elke dag uit eten lijkt leukt, maar het is ook een duur en tijdrovend, zeker met kinderen. Wanneer je een huisje met keuken boekt kun je na je dagje strand even heerlijk douchen en vervolgens zelf een maaltijd voorbereiden. Dat is soms gemakkelijker en zeker goedkoper.

9.Denk aan het milieu en dieren

Het is misschien een beetje een open deur, maar gooi afval dat je maakt weg en ga respectvol om met onze stranden. Zo ben je andere strandgasten, dieren in de omgeving en het milieu niet tot last.

10.Veiligheid aan zee

Last but not least, een fijne vakantie aan zee begint en eindigt met veiligheid. Houd kleine kinderen op het strand goed in de gaten en houd rekening met de condities van het zeewater. Luister altijd naar aanwijzing van de reddingsbrigade, waarschuwingsborden en de kleur van de vlaggen die op het strand hangen. Lees ook onze tips voor een veilige stranddag.

Boek jouw perfecte vakantie aan zee!

 

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 135 vakantiehuizen